Carousel, Creative Hub

How can the design proposal reflect a consistently changing line-up of events?

Brief and Concept

By proposing a dining experience within a flexible space and projections of art as part of a choreographed sound, light and culinary show, using the interior as the backdrop puts Carousel, host of an ever-changing line- up of culinary and cultural experiences, at the forefront of a new generation of immersive dining experiences that transcends the traditional restaurant experience.

This proposal is driven by a singular clarity of purpose – to deliver space as a manifestation of the Carousel ethos. It starts with an incisive understanding of the brand’s identity, to curate a space empowered to meet its unique needs. Built on versatility, it creates a truly original creative dining hub, both capable of hosting an ever-changing line-up of international guest chefs and creative master classes. The result is a restaurant, bar and workshop space for the company that adds to the brand ethos. Throughout, it balances the need for covers with the ability to deliver an intimate dining experience amidst the COVID environment. 

In this ever-changing world and with life in continuous evolution, the concept ‘Metamorphosis‘ stems from the idea of adaptation, growth and transformation. From great tectonic masses to microscopic singular cells and to the way civilisations flourish, life follows an ever-flowing stream of change. It reminds us that all things are in a state of constant flux – nothing ever simply is, but in a process of becoming.

No man ever steps in the same river twice, for it’s not the same river and he’s not the same man.” Heraclitus 

Space Planning

Final proposed layout includes 80 cover capacity (40 shown in current COVID restrictions) with accompanying 40sqm Kitchen, 4 WCs (2 Unisex, 2 Accessible), 1 Chef’s Table (10 covers capacity, 5 COVID covers), 1 Bar (for additional 22 covers, 11 COVID seats), 1 accessible platform lift and ample staff storage. FF&E specified enables an adaptive and flexible restaurant, bar and workshop rearrangements. The proposed layout has been made fully accessible and in accordance of Building Regulations and Approved Documentation.

All experience is an arch wherethrough gleams that untravelled world whose margin fades for ever and for ever when I move.Tennyson

Design

The central design feature of the space is the use of flexible archway partitions made from projection fabrics. Used throughout the space, the partitions vary and can be changed in form, thickness and height. Depending on lighting and displays, the partitions give the client full control over the visual story depending on the event. Rolled up and let down, from small to large, and light to dark, the partitions enable the total transformation of the built design elements. Colours, materials, textures, tones, lighting and form all provide the backdrop for this central feature. By forging a design concept which embodies change, the ability to fundamentally change the look and feel of the space through indefinite visual displays allows the concept to directly answer the brief. 

Technicalities

Lights throughout the space are dimmable and tunable, to give complete control over brightness and warmth, depending on the needs and requirements of the space. The space is designed with wall acoustic panels and tiles that reinforce the aesthetic, which become a feature in themselves, while providing the customer with a comfortable sound experience. 

The projection fabrics are extra light, translucent and semi-transparent sheer fabrics, which are ideal for light effects and laser projections. Their optical properties allow display of projections throughout the space, which enable the customer to feel intimately connected to the art display. This layered fabric treatment makes projections seemingly appear and disappear in mid air. The easy-to-shape cloths can be moulded into any bespoke design.

The projection fabrics are independently illuminated by directly recessed spotlights that are moveable, dimmable and magnetically fixed to aluminium profiles, within the architecture of the columns throughout the space. This provides complete flexibility of light projection.

The marriage of art and digital technology is, in my opinion, the future of the dissemination of art among future generations.” Bruno Monnier 

The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance. 

Alan Watts